Posted by: guldanden | august 23, 2007

Journalistik og manipulation

Journalistik. Manipulation. The same. Seriously!

Ikke at erkende familiebåndet mellem journalistik og manupulation er det samme som at kalde vingummibamser for lakriser – hvor meget vi end drømmer om at vingummibamser skal være lakridser og omvendt, så sker det jo bare aldrig. Fat det.

Journalister skaber virkelighed, og det er uomtvisteligt. Journalister som objektive fortolkere af subjektive og/eller objektive begivenheder er et falsum – en storladen myte, hvis eksistens vi dog aldrig tør erkende. Der findes ikke objektivitet, kun det modsatte, og det er sikker og vist! Der findes ikke eviggyldige sandheder, moraler, ideologier, filosofier, der findes kun subjektivitet – det ved jeg, for jeg har lært det af bitter erfaring! Så længe journalister kan stemme til folketingsvalg og i øvrigt praktiserer denne ret, så skal de ikke sidde på deres høje hest og sige ”se mig se mig og min fine uddannelse og integritet udi det journalistiske fag, jeg behøver ikke slå min ordbog til, for jeg kan stave” – for det journalistiske fag findes slet ikke – kun en fortælling om det. Og endda i en forældet form!

Hvor er manupulationen, om man må spørge?

Den hjemlige journalistiks grand old man, Niels Ufer, beskrev i 1988 denne journalistikkens faglige uafklarethed og samfundsmæssige uforløsthed:

“Journalister er ikke noget, heller ikke helgener. Vi svømmer i koventionernes hav. Det, vi [journalisterne] kalder uddannelse, er en teologi med faste regler, men som er tilpasning til det etablerede billede af virkeligheden. Gå hen og gør ligeså, siger mesteren til sin lærling, og så slippes han løs.” (p. 87)

Ja, hvis dét holder vand, er det jo slet ikke holdbart!

Videre hedder det:

“I disse år, […] hvor samfundsudviklingen nærmere ses som en yuppie’s evne til at hive sig selv og sit projekt op ved håret (bare han ikke beskattes for hårdt), forstærkes journalistikkens tendens til selvovervurdering. Og hvordan kan journalister undgå at overvurdere sig selv, når de konstant tudes ørene fulde om deres “magt”? Lad mig bare nævne TV-journalisterne, der opfatter sig selv som demokratiets dørvogtere i valgkampen eller avisjournalisterne, der sætter fuldt navn under en hvilket som helst ligegyldig rutinenotits, som om det var en ny roman af Tolstoj.” (p. 26)

(Ufer, Niels: “Den Nøgne Journalist”, Forlaget Fremad, 1988)

Okay..! Jamen, nu begynder der at være perspektiv i det hele! Det er jo derfor, at… øjeblik… ja! JA! Ja, for helvede!! Det er jo derfor, vi kører WEB 2.0! Sådan skal det være: Det, der strømmer ud i mediehusenes toiletfaciliteter og ophobes et hemmeligt sted, skal fejres BIG TIME og med åben pande! I dagens anledning er der mere her, her, her, her, her samt her. DET ER JO DERFOR, VI ER HER!

Det kan meget vel vise sig, at tiden, skæbnen og Guds vilje vil dømme Jeppe Nybroe mildt og i et scenarie af post mortem gøre ham til en af de allerstørste inden for hans branche – ligesom det skete med Holger Drachmann, Grundtvig, Niels Ufer, Martin Luther osv. osv. indenfor deres branche(r)! Selviscenesættelsens branche!

Sådan er virkeligheden nemlig også!

Bj@rke Guld@nd – tjitjiiing!

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

Kategorier

%d bloggers like this: